Als kinderen bij hun ouders in bed willen slapen

Op een gegeven moment willen de meeste kinderen bij hun ouders in bed slapen. Sommige kinderen willen het zelfs iedere nacht. Maar is het een noodzakelijke behoefte dat kinderen bij hun ouders in bed slapen? Daarover zijn de meningen verdeeld. Als u echter uw kinderen 's nachts in uw bed laat slapen, zijn er enkele punten het overwegen waard. Uit onderzoek blijkt dat steeds meer ouders ervoor kiezen samen met hun kinderen te slapen. Dit wordt co-sleeping of samen slapen genoemd. Vanuit het kind gezien kan dat het tot vijf jaar heel goed bij zijn ouders slapen. Een kind kan zich er veiliger door voelen. Tegelijkertijd doet u uw kind echter niets tekort als u wilt dat het in zijn eigen bed slaapt (behalve als uw kind ziek of angstig is).

Betere nachtrust voor ouders als kinderen in hun eigen bed slapen

Over de vraag of u al dan niet samen met uw kind moet slapen, lopen de meningen sterk uiteen – niet alleen onder ouders, maar ook bij slaapdeskundigen. Sommigen vinden het een slechte gewoonte en zijn van mening dat ouders een betere nachtrust genieten als de kinderen in hun eigen bed slapen. Op die manier zijn de ouders beter voorbereid op het verantwoord omgaan met hun kinderen overdag. Een essentieel aspect voor de ontwikkeling van kinderen. Tegelijkertijd hebben kinderen hulp nodig bij het vinden van hun eigen dagelijkse ritme. 

Samen slapen - een manier om kinderen een veilig gevoel te geven

Anderen beweren dat samen slapen een kind een veiliger gevoel kan geven - met een goede nachtrust tot gevolg. Het is niet ongebruikelijk dat kinderen op verschillende leeftijden onrustig slapen. In de nabijheid van hun ouders kunnen ze de hele nacht rustiger slapen, ook wanneer ze iets ouder zijn. Volgens sommigen is dit al sinds mensenheugenis het geval. Daarom laten ze kinderen dicht bij de geluiden, geuren, warmte en bewegingen van de ouders slapen.

Aangepast ouderlijk bed met ruimte voor kinderen

Als ouders besluiten dat het voor het hele gezin het beste is dat het kind bij de ouders in bed slaapt, is het een goed idee na te denken over een aanpasbaar bed. Wij raden aan te investeren in een extra groot continentaal bed, zodat de bewegingen van het kind tijdens de slaap niet van invloed zijn op de nachtrust van de ouders. En dat omgekeerd het kind niet door de ouders wordt gestoord. Voorkom ook dat het kind in het gat tussen twee matrassen op een verstelbaar bed terechtkomt. Kies voor een topmatras dat het gehele bed bedekt en iedereen voldoende ruimte biedt. Het ouderlijk bed moet ruimer zijn en het is fijn als het kind zijn eigen dekbed heeft. 

Het is ook mogelijk dat het kind liever in het bed van zijn ouders slaapt omdat het ouderlijk bed van een betere kwaliteit is. Het is natuurlijk leuker en prettiger om in het beste bed van het huis te slapen. In dat geval kunnen ouders het kind stimuleren in zijn eigen bed te slapen door voor hun kind een beter matras of een beter bed te kopen. Op die manier geniet iedereen in huis van een even goede nachtrust - maar dan in verschillende bedden/kamers. 

Passie voor vakmanschap

Passie voor vakmanschap

Deskundigheid op het gebied van slaap.

Deskundigheid op het gebied van slaap.