In de toekomst slapen we op ons werk
Slapen is net zo’n basisbehoefte als eten en drinken, maar door de digitale revolutie komt onze slaap onder druk te staan en slapen we minder vaak, korter en slechter. Uit nieuw onderzoek blijkt dat ons rustritme negatief wordt beïnvloed door de veranderingen die onze slimme apparaten hebben teweeggebracht, en daarom moeten we in de toekomst beter met deze nieuwe omstandigheden omgaan.
Door de flexibele werkvormen en de variabele levenswijzen die zijn ontstaan ten gevolge van de digitalisering, staan we altijd ‘aan’, zijn we altijd bereikbaar - en dat is een leefstijl die voor langere tijd af te raden is. Vermoeidheid is uitgeroepen tot de volksziekte van onze tijd. In een nieuwe analyse van het Zwitserse Gottlieb Duttweiler Institute (GDI), ‘The future of sleeping - New markets in the always-on society’, waarin de houding van mensen tegenover slaap is onderzocht, wordt geconstateerd dat een oude trend terugkomt: onze slapeloze samenleving krijgt weer steeds meer aandacht voor goed slapen.
Van basisbehoefte tot leefstijl
Het onderzoek toont aan dat bijna de helft van de onderzoeksgroep tegenwoordig meer naar een goede nachtrust verlangt dan tien jaar geleden. Maar hoe kan dit algemene verlangen naar meer slaap worden ingepast in het dagelijks leven in de digitale 24-uurssamenleving?
De eerste voorwaarde daarvoor is dat ons beeld van slaap verandert, en dat we slaap niet meer zien als basisbehoefte, maar als leefstijl, waarin je eigen slaap meten net zo vanzelfsprekend is als investeren in een bed en een matras of andere producten die met slapen te maken hebben. Dat veel slapen een nieuw statussymbool wordt, synoniem met ambitie, creativiteit en succes, en dat de vroegere cultus van weinig slaap wordt beschouwd als een achterhaald macho-ideaal.
De powernap komt terug
Voorspeld wordt dat de powernap de nieuwe hot trend op het werk zal worden. We weten allang dat een middagdutje een geschikte manier is om de effectiviteit in de middaguren te vergroten, maar om dit breed geaccepteerd te krijgen moet de powernap zich van de privésfeer naar de openbare ruimte zien te verplaatsen. En op dat gebied lijkt nu iets te gebeuren, want op steeds meer werkplekken, vliegvelden en in andere openbare ruimtes zijn slaapcabines, slaapmaskers en napping pillows te zien.
Belangrijke factor voor de volksgezondheid
Voor de volksgezondheid zou het ontegenzeggelijk goed zijn als we het tekort aan slaap kunnen bestrijden met publieke, flexibele voorzieningen. Wie voldoende slaap krijgt, presteert beter en heeft minder kans op ziektes (hartproblemen, hoge bloeddruk, diabetes, enz.). Onderzoek naar arbeidsomstandigheden zal in de toekomst hoogstwaarschijnlijk gericht zijn op het wegnemen van belemmeringen voor de natuurlijke slaapcyclus, zodat op effectiviteit ingestelde mensen beurtelings optimaal kunnen werken en optimaal kunnen slapen.