Doe elke nacht een schoonheidsslaap - en breng overdag meer tot stand

Goed slapen is essentieel om meer van het leven te kunnen genieten. En je hebt niet alleen voldoende uren slaap nodig, je moet ook op een goede ondergrond liggen, die helemaal aan jouw lichaam aangepast is. Ole Myhre is een fysiotherapeut die werkt aan verbetering van het slaapcomfort van mensen. Hij bestudeert het slapen al meer dan twintig jaar voor de Noorse beddenfabrikant Jensen. Hier volgen een paar tips van hem voor als je lekkerder wilt slapen en uitgeruster wakker wilt worden om overdag actief te zijn.

“Slaap is van levensbelang, een essentiële voorwaarde waar geen mens en geen dier buiten kan. Op korte termijn veroorzaakt slecht slapen concentratieproblemen en stemmingswisselingen, en maakt het dat we een gevaar in het verkeer worden. Op langere termijn leidt het tot minder weerstand tegen ziekte, een versneld verouderingsproces en energieverlies, met alle sociale gevolgen van dien,” stelt Ole.

“Gedurende de nacht doorlopen we verschillende slaapstadia. Het begint met de inslaapfase, die wordt gevolgd door steeds diepere slaap. We streven meestal naar minimaal twee uur diepe slaap in de loop van de nacht. Als we daar een tijdje niet aan toe komen, heeft dat negatieve gevolgen. Zelfs als we het gevoel hebben dat we de hele nacht slapen, kan het zijn dat we ons te vaak omdraaien of last hebben van geluiden of andere storende factoren, waardoor we uit onze diepe slaap ‘vallen’. Dan zijn we ook niet uitgerust als we de volgende ochtend wakker worden. En als je een hectisch leven leidt met een carrière, een gezin en hobby’s is je slaap natuurlijk essentieel als je overdag goed wilt functioneren.”

Stel eisen aan het bed dat je koopt

Ole benadrukt dat de slaapkwaliteit en het slaappatroon in de loop van de jaren veranderen, dus de eisen die je aan een bed stelt, worden hoger naarmate je ouder wordt. Toch is het belangrijk dat ook jongere mensen op tijd goede slaapgewoonten aanleren en dat ze daarmee op latere leeftijd doorgaan, zodat de basis wordt gelegd voor een beter leven. Daarom moet je, als je prettigere nachten en fittere dagen wilt hebben, eisen durven stellen aan een nieuw bed.

“Je lengte, je gewicht en je lichaamsvorm zijn belangrijke factoren als je een bed koopt,” zegt Ole. “Een goed bed moet het hele lichaam lekker ondersteunen en de wervelkolom zo recht mogelijk houden. De mate van stevigheid is daarbij van belang, dus neem goed de tijd om in de winkel proef te liggen op het bed. Bedden moeten kunnen reageren op de impulsen van je lichaam, zodat je je in je slaap gemakkelijk om kunt draaien. Het is vooral van belang dat schouders en heupen in het bed kunnen wegzakken, zodat je lichaam ontspant en je de volgende ochtend niet stijf en stram wakker wordt. Een goed matras vermindert ook de kans op verkeerde belasting, pijn in de rug en onrustig slapen.”

Kies de goede lighouding

Het zonesysteem van Jensen geeft het hele lichaam een prettige ondersteuning terwijl je uitrust en slaapt. Om een extra rustige nacht te hebben en je hele lichaam lekker tot rust te laten komen, raden Ole en onze andere experts je aan op je zij of op je rug te slapen, zeker als je een tamelijk zacht matras of een verstelbaar bed hebt. Andere lighoudingen belasten het lichaam te veel. Een goede tip: leg een kussen onder je knieën om je rug te laten ontspannen. Als je toch liever op je buik slaapt, moet je een steviger matras kiezen, dat het lichaam gelijkmatig en prettig ondersteunt. Wennen aan een nieuwe lighouding vergt vaak wat tijd en oefening. Wanneer dat eenmaal is gelukt, zul je merken dat je veel beter slaapt en heerlijk wakker wordt - helemaal klaar voor de dag!

Wist je dit? We slapen:

• 1/3 van ons leven
• 7,5 uur per etmaal
• 229 uren per maand
• 1,3 week per maand
• 2745 uren per jaar
• 15,6 weken per jaar
• het best bij 16 - 18 °C


Passie voor vakmanschap

Passie voor vakmanschap

Deskundigheid op het gebied van slaap.

Deskundigheid op het gebied van slaap.