Nadchodzi jesień - ma to wpływ na nasz biologiczny zegar

De zomer heeft dit jaar lang geduurd, maar nu staat de herfst voor de deur. De dagen worden korter, de avonden worden donkerder en de temperatuur gaat omlaag. Dat zijn dingen die je gezondheid en de kwaliteit van je slaap kunnen beïnvloeden.

Sommige mensen krijgen slaapproblemen en een verstoord dag- en nachtritme van de herfst en het kleinere aantal uren daglicht. Dat kan leiden tot een gevoel van vermoeidheid en verminderde energie, en voor sommigen zal het een grotere uitdaging zijn om ’s morgens op te staan.

De veranderingen die we ervaren door het verminderde daglicht zijn van invloed op onze biologische klok, ook wel het circadiane ritme geheten. Het circadiane ritme regelt waken, vermoeidheid, spijsvertering, bloeddruk, lichaamstemperatuur en hormonen. Zo zorgt minder licht in de ochtend voor verandering van ons 24-uursritme. En dat heeft op zijn beurt weer gevolgen voor onze natuurlijke, inwendige dag- en nachtklok, die elke dag door zon en daglicht wordt gesynchroniseerd.

JENSENS HERFSTTIPS VOOR JOU:

·         Zorg voor goede slaaproutines. Ga bijvoorbeeld de hele week op dezelfde tijd naar bed en sta ook elke dag op dezelfde tijd op.

·         Stel je bloot aan zonlicht wanneer het maar kan, in de loop van de dag.

·         Sommige mensen hebben baat bij een wekker met wake-up light.

·         Zorg voor een fysieke buitenactiviteit als het licht is.

·         Wees je bewust van hoeveel koffie en nicotine je ’s middags en ’s avonds tot je neemt.

·         Vermijd powernaps/dutjes na 16 uur, want dan kom je ’s avonds moeilijker in slaap.

Tips voor u op een rijtje gezet om uw kinderen weer in hun normale slaapritme

En last but not least: zorg voor een goed, lekker bed. Bij Jensen ontwikkelen we bedden die een zo goed mogelijke slaapkwaliteit en ligcomfort beogen. Het juiste bed voor jou, waardoor je eerder in slaap valt en ’s nachts rustiger ligt, zodat je uitgeruster wakker wordt.

Drie tips om in beter te slapen

Passie voor vakmanschap

Passie voor vakmanschap

Deskundigheid op het gebied van slaap.

Deskundigheid op het gebied van slaap.