Vijf tips om de kwaliteit van uw slaap te verbeteren
Een goed bed en een geschikt kussen vormen een prima uitgangspunt voor een kwalitatief goede slaap.
Er zijn echter ook andere factoren die het slaapvermogen van uw lichaam beïnvloeden. Naast uitgerust wakker worden, biedt goed slapen u nog een aantal voordelen. Het lichaam maakt zich door herstel en de aanmaak van nieuwe cellen gereed voor een nieuwe dag. Stresshormonen die in de loop van de dag zijn opgebouwd worden afgebroken. De geheugencapaciteit neemt toe en het geheugen bereidt zich voor op het verwerken en opslaan van herinneringen en ervaringen. De spieren ontspannen en met de ontspanning van het lichaam dalen de bloeddruk en hartslag. Uit onderzoek blijkt dat goed slapen een positief effect kan hebben op ons gewicht. Vooral de diepe slaap levert talrijke voordelen op. Deze diepe slaap raakt verstoort als u tijdens uw slaap ligt te woelen.
Vijf tips om de kwaliteit van uw slaap te verbeteren:
1. Ga elke avond rond dezelfde tijd naar bed en probeer 's ochtends rond dezelfde tijd op te staan. Door het aanhouden van een regelmatig slaapritme herkent uw lichaam beter wanneer het behoefte heeft aan slaap.
2. Zorg voor een goede slaapomgeving met een koele slaapkamer (16-18 °C) die donker en stil is. Bij hinderlijke geluiden die u niet kunt wegnemen kunnen oordopjes bijzonder nuttig zijn. Met een slaapmasker sluit u uw ogen af tegen omgevingslicht.
3. Kom tot rust voor het slapengaan. Neem de stress van uw werk niet mee naar huis. Zet uw smartphone en uw computer een uur voordat u naar bed gaat uit. Een goed boek, rustige muziek, yoga of meditatie kunnen helpen uw lichaam te ontspannen.
4. Door lichamelijke activiteit overdag raakt uw lichaam 's avonds op een natuurlijke wijze vermoeid. U hoeft niet veel te doen om dit effect te bereiken. Dertig minuten daglicht en frisse lucht brengen tevens de aanmaak van vitamine D in uw lichaam op gang. Als u van plan bent intensief te trainen, doe dit dan ten minste drie uur voor het slapengaan.
5. Drink voor het slapengaan iets met een kalmerend effect. Warme melk of thee met sint-janskruid, kamille, hop of passievrucht zijn goede mogelijkheden. Eet gematigd en vermijd nicotine en alcohol (negatief effect op de kwaliteit van uw slaap). Voedzaam eten overdag verbetert de slaapkwaliteit. Vooral magnesium, ijzer, vitamine B3 en B6 zijn belangrijk.