Slaapkwaliteit en ligcomfort - Wat heeft dat met elkaar te maken?
Alles wat u nodig hebt is een smartwatch of een app om inzicht te krijgen in uw slaappatroon. We leggen u hier uit waarom slaap zo belangrijk is, hoe u de slaap-apps moet interpreteren en wat u moet doen met de resultaten. We vroegen naprapaat Truls Hotvedt, slaapexpert van Jensen Bedden, om advies.
“Als u uw slaap-app controleert, ontdekt u misschien dat u meer dan 10 keer wakker bent geweest. Dat is volslagen normaal. Meestal herinnert u zich deze perioden van wakker zijn niet, omdat de hersenen deze irrelevante informatie niet opslaan”, legt Truls Hotvedt uit. Hij is de specialist op het gebied van anatomie en ligcomfort bij Jensen Bedden.
Er zijn heel veel redenen waarom iemand ‘s nachts wakker wordt. Misschien is de slaapkamer te warm of te koud, te vochtig of te droog, misschien komt het door snurken, medicijnen, alcohol, nicotine, slaapapneu, misschien moet u ‘s nachts vaak plassen. Of misschien slaapt u in een bed dat niet geschikt is voor uw lichaamsbouw en wat u nodig hebt.
“Als u in een bed slaapt dat te hard is, zullen uw hersenen een signaal geven om u uit de diepe slaap te halen, zodat u uw lichaam kunt bewegen om uit die vervelende houding te komen. Een voorbeeld daarvan is houdingsparesthesie. Dit treedt op als uw arm in slaap valt omdat u erop ligt en dan wordt u wakker, omdat dit een vervelend gevoel geeft.”
Een gevolg van niet de hele nacht lekker liggen, is dat de verschillende fasen van de slaap niet voldoende lang duren, en dan wordt u wakker en voelt u zich nog steeds moe.
U slaapt in cycli
Het slaapproces is cyclisch en dat herhaalt zich gedurende de nacht. Wanneer u gaat slapen, start uw lichaam een proces van twee verschillende soorten slaap. REM en NIET-REM (NREM). REM is een afkorting van Rapid Eye Movement en staat voor de klassieke, snelle oogbewegingen in deze fase. Wanneer u in de REM-fase bent, droomt u het meest. Wanneer u in de NREM-fase bent, wisselt u tussen twee fasen in elke slaapcyclus.
In een slaapcylcus gaat u van lichte slaap naar diepe slaap, terug naar lichte slaap en dan naar REM-slaap. Dit wordt de hele nacht door herhaald met een kleine variatie in de slaappatronen. Een slaapcyclus begint zodra u in slaap valt en duurt tot het einde van de REM-fase. Tijdens de eerste helft van uw slaap heeft de diepe slaap de overhand en wanneer het ochtend wordt, wordt de tijd tussen REM-fasen steeds langer.
Hoe goed slaap ik?
Uw lichaam moet door alle slaapfasen gaan. Het is eenvoudigweg niet mogelijk om 4 uur achter elkaar in diepe slaap te zijn, omdat uw lichaam voor alle biologische processen in uw lichaam en hersenen zowel lichte als REM-slaap nodig heeft. Bij een normaal volwassen persoon zijn de slaapfasen als volgt verdeeld:
REM: ca. 20-25%
Lichte slaap: ca. 50%
Diepe slaap: ca. 20-25%.
Wakker: Zo min mogelijk
“Het is zoals gezegd volkomen normaal om ‘s nachts verschillende keren wakker te zijn, maar als u zich na verloop van tijd moe gaat voelen met een gebrek aan energie, is het verstandig naar uw huisarts te gaan.”
Slaapkwaliteit met Jensen – «It’s not just sleep. It’s Jensen sleep»
“Bij de ontwikkeling van een bed integreren we onze uitgebreide ervaring en kennis, zowel over anatomie als over hoe het ligoppervlak een ongestoorde slaap bevordert”, zegt Truls Hotvedt.
Jensen´s zonesysteem - dat belangrijk is voor het ligcomfort, omdat dit uw lichaam de hele nacht de beste ondersteuning en ontspanning geeft - is in alle bedden van Jensen verwerkt. Dan hebben uw hersenen geen behoefte meer om u wakker te maken vanwege een onaangename houding of een te hard matras, en wordt uw slaapkwaliteit beter. U zult ontdekken dat uw slaap rustig en kalm is, waardoor u met een uitgerust gevoel wakker wordt.
“Bij de ontwikkeling van onze topmatrassen doen we er alles aan om uit te zoeken welke materialen de best mogelijke drukvermindering geven, en tegelijk het beste ‘klimaat’ bieden. We weten dat een optimale temperatuur essentieel is voor diepe slaap”, aldus Truls Hotvedt.
U kunt er van op aan dat de materialen en stoffen die in alle bedden van Jensen worden verwerkt, duurzaam zijn en op basis van de nieuwste innovaties zijn ontwikkeld om uw lichaam te helpen warmte en vochtigheid te reguleren en een optimale temperatuur te creëren.
“In een bed zonder deze technische snufjes kan het gebeuren dat u een paar keer ‘s nachts wakker wordt, omdat uw lichaam te warm of te koud wordt”, legt Truls uit.
Als u moeite heeft uw lichaamstemperatuur constant te houden, kunt u een Jensen Tempsmart-topmatras overwegen. Deze innovatieve textieltechnologie past zich aan de temperatuur van uw huid aan door overtollige warmte te absorberen, op te slaan en weer af te geven.
Bij het ontwikkelen van een Jensen-bed is een heel team experts betrokken. Het team wordt voortdurend op de hoogte gehouden van alles wat met anatomie en slaaponderzoek te maken heeft, en past dit toe in alle fasen van de ontwikkeling van de producten.
Daarom krijgt u wat u verdient als u een Jensen-bed koopt - een goede slaap!